Päivi Saarilahti

Olen nelikymppinen koirakkovalmentaja ja ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja.

Kuljen rinnalla, kun usko itseen tai koiraan horjuu. Tai kun etsit oikealta tuntuvaa etenemistapaa. Autan kohtaamaan painetta niin, ettei se erottaisi sinua koirastasi tai estäisi omalta tuntuvien asioiden kokemista.

Jokaisessa koirakossa on sekä potentiaalia että jännitteitä. Potentiaalin avulla on mahdollista korjata asioita, jotka ovat luisuneet väärille urille ja tavoitella oikealta tuntuvia asioita. Jännitteitä syntyy, kun teemme vastoin vaistoamme, oikeudentajuamme tai sitä, mitä koirassamme kuulemme.

Työni ydin on auttaa niin ihmistä kuin koiraakin vahvistumaan omille jaloilleen. Se ei tarkoita tyhjää pullistelua, vaan syvältä koiran ja ihmisen olemuksesta kumpuavaa hyvää oloa ja rentoutta.

Lähestymistapani on syntynyt 30 vuoden aikana minulle tulleiden kodinvaihtajakoirien kautta. Ensimmäinen, vuoden iässä tullut kodinvaihtajakoira ei halunnut syödä, leikkiä, ottaa ihmiseen mitään yhteyttä eikä tunnistanut edes nimeään. Toisen kanssa elettiin toista äärilaitaa, kun helposti kuumuva koira puri agilitykentällä lukkoon mihin tahansa A:n nousuluiskasta hypyn siivekkeisiin, eikä irrottanut tai vaihtanut.

Nämä ja muut kokemukset ovat auttaneet huomaamaan, miten merkityksellisiä hyvinvointi, läsnäolo ja kyky rauhoittua ovat. Joka ikisen koirakon kannattaa pelkästään itseään varten rakentaa vastavoimaa paineelle, jotta emme olisi kaikkien tuulten heiluteltavissa. Ja miten nautittavaa yhdessäolosta ja yhteistyöstä silloin tuleekaan!

Toinen työssäni taustalla vaikuttava asia on syvä mielenkiinto ja lämpö ihmistä ja ihmisyyttä kohtaan sekä usko elämänmittaiseen oppimiseen.

Uskon, että koirat tulevat elämäämme syystä. Koiran käytökseen – niin hyvään kuin hankalaan – sisältyy viesti, jonka kuuleminen ja ymmärtäminen vie aina eteenpäin myös ihmistä.

Teen koirakkojen hyvinvoinnin edistämisessä yhteistyötä osteopaatti Maaria Kaiperlan kanssa.