Päivi Saarilahti

Olen nelikymppinen koirakkovalmentaja ja ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja.

Kuljen rinnalla, kun usko itseen tai koiraan horjuu. Tai kun etsit oikealta tuntuvaa etenemistapaa. Autan kohtaamaan painetta niin, ettei se erottaisi sinua koirastasi tai estäisi omalta tuntuvien asioiden kokemista.

Jokaisessa koirakossa on sekä potentiaalia että jännitteitä. Potentiaalin avulla on mahdollista korjata asioita, jotka ovat luisuneet väärille urille ja tavoitella oikealta tuntuvia asioita. Jännitteitä syntyy, kun teemme vastoin vaistoamme, oikeudentajuamme tai sitä, mitä koirassamme kuulemme.

Työni ydin on auttaa niin ihmistä kuin koiraakin vahvistumaan omille jaloilleen. Se ei tarkoita tyhjää pullistelua, vaan syvältä omasta itsestä kumpuavaa hyvää oloa ja rentoutta.

Lähestymistapani on syntynyt 30 vuoden aikana minulle tulleiden kodinvaihtajakoirien kautta. Ensimmäinen minulle tullut kodinvaihtajakoira ei halunnut syödä, leikkiä, ottaa ihmiseen mitään yhteyttä eikä tunnistanut edes nimeään.

Siksi hyvinvoinnista, läsnäolosta ja rauhoittumisesta on kasvanut niin merkityksellinen osa työtäni. Mitä rennompaan ja läsnäolevampaan tilaan koiran ja ihmisen onnistuu yhdessä päästä, sitä helpompaa on löytää yhteinen sävel myös aktiivisiin tilanteisiin.

Oman laumaani on kuulunut mäyräkoiria, dalmatiankoira, belgianpaimenkoiria, hollanninpaimenkoira, bordercollie ja saksanpaimenkoira, jotka ovat kärsivällisimmin kasvattaneet minua nykyisiin saappaisiini. Myös jokainen kohtaamani koirakko avartaa kuvaa ihmisen ja koiran välisen suhteen mahdollisuuksista.

Uskon, että koirat tulevat elämäämme syystä. Koiran käytökseen – niin hyvään kuin hankalaan – sisältyy viesti, jonka kuuleminen ja ymmärtäminen vie aina eteenpäin myös ihmistä.

Teen koirakkojen hyvinvoinnin edistämisessä yhteistyötä osteopaatti Maaria Kaiperlan kanssa.