Itseluottamus

Konfliktissa nykyhetken kanssa

Haluaisit mitä tahansa, kunhan ei tätä? Ottaisit minkä tahansa haasteen, kunhan et joudu viettämään enää päivääkään nykyisen vyyhdin kanssa. Ankaruus on liian tuttu seuralainen. Se maalaa synkkiä kuvia omasta tilanteesta ja kaunistelee sitä, miten hyvin muilla menee. Olo on raskas, se heijastuu myös koiraan. Miksi tästä tuli tällaista? Oltaisiinpa edes hetki niin kuin kaikki muut.

Jos haluat pitää kiinni siitä, mitä ikinä tällä hetkellä vastustatkaan, pysäytä lukeminen tähän.

Uskon nimittäin vakaasti, että jokaisella elämäntilanteella ja vaiheella on meille viesti kerrottavanaan. Opetus, jonka kuultuamme olemme enemmän kuin ennen.

Oman tilanteen vastustaminen voi tuntua tuulensuojalta myllerryksen ja sumun keskellä.

Mutta se voi myös huomaamatta kaventaa näkökulmaa ja estää näkemästä valinnan mahdollisuuksia. Viedä poispäin itsestä ja koirasta vierellä.

Elämä ei ole lyhyiden kaarien laji.

Koiran ja ihmisenkin kehityksessä, terveydessä, arjessa tai harrastamisessa voi tulla eteen asioita, joiden tasapainottaminen kysyy aikaa. Paineen helpottamiseen voi mennä kuukausia tai siihen voi kulua vuosia. Taustalla saattaa olla kipuhistoriaa, huomattavaa perusturvallisuuden järkkymistä, elämäntilanteen mullistuksia.

Kun tilanne pitkittyy, ajatukset lähtevät helposti laukalle. On pakko määritellä tilanne jotenkin. Koittaa tietää, mitä seuraavan kulman takana on.

Tyypillistä kaikille näille spekulaatioille on, että ne perustuvat menneeseen. Tulevaahan emme tiedä.

Tunteiden etumerkki voi vaihdella samaan tahtiiin kuin voimavarat – ja käsitys itsestä.

Jokainen hetki ei ole epätoivoinen. Paineisten aikojen välissä on aina tyyntä, rauhaa.

Oireet pois näkyvistä

Lähes jokaisella ihmisellä on kokemusta siitä, miltä tuntuu lakaista oman mielen tai kehon antamat varoitussignaalit maton alle.

Siksi koiran oireiden näkeminen voi tuntua lähes sietämättömältä. Voi tulla tarve vain keskeyttää koiran toiminta, oli kyse sitten tassujen nuolemisesta, ääntelystä, edestakaisin juoksemisesta tai pakonomaisesta lähelle pyrkimisestä.

Keskeyttäminen purkaa omaa painetta hetkellisesti. Siitä ei kuitenkaan tule hyvä olo samalla tavalla kuin valinnoista, jotka lähtevät tunteesta, että ”tämä on oikein”. Vaiston tai koiran kuuntelemisesta.

Kun keskeytämme koiran toiminnan, taustalla on usein pelko, että syvemmällä on jotain, mitä emme halua nähdä. Jotain mitä emme tahdo kohdata.

Se voi saattaa meidät vastatusten omien valintojemme, syyllisyyden tunteiden tai menettämisen pelon kanssa.

Jokaisella elämäntilanteella ja vaiheella on oma viestinsä kerrottavanaan.

Jos tilanteen pysäyttää tähän, viimeinen mitä jää mieleen on ”en halua katsoa, en halua kuulla, en halua kohdata.”

Mitä emme huomaa on, että kaikki jää kuitenkin voimaan. Se, minkä katsomista, kuulemista ja kohtaamista vältämme jatkaa olemistaan tietoisuutemme laidalla.

Se, mitä koira käytöksellään viestittää on joka tapauksessa – halusimme tai emme.

Hyvän kautta katsominen

Jos jätetään pois koiran toiminnan keskeyttäminen ja tilanteen sulkeminen ulos omasta tietoisuudesta. Mitä muita vaihtoehtoja pitkittyneen painetilanteen kanssa elävällä on?

Olisiko halua mennä eteenpäin kohdasta, joka hiertää? Rohkeutta kohdata vaikka pienissäkin erissä sitä, mikä joka tapauksessa on ja vaikuttaa koiraan tai meihin taustalla, kohtasimme sen tai emme?

Jos rohkeutemme yhä riittää, voimme edetä kohti sitä, mikä hiertää, pelottaa, ahdistaa, ärsyttää, pyytää huomiota.

Yksi lempeimmistä tavoista on vain käydä koiran seuraan, olla, antaa ajan kulua. Sinun ei tarvitse odottaa kohtaamiselta mykistävää muutosta tai oivalluksen ihmettä. Saatte molemmat olla juuri sellaisia kuin olette.

Tuntea helpoutta tai vaikeutta, haluta kohti tai poispäin. Jälleen kerran se, mikä on, on joka tapauksessa, suljimmepa itsemme siltä tai emme. Voit opetella asettumaan käsillä olevan hetken ja oman koirasi seuraan. Mitä enemmän sitä teet, sitä laajempi näkymä sinulle avautuu. Ja sitä helpompaa on toimia tavalla, joka tuntuu terveeltä, omalta ja oikealta.

Saatat tuntea kiusausta siirtää koko asian ratkaisemisen mielen varaan, ajatusten tasolle. Jättää kohtaaminen väliin.

Ajatuksin asian ratkominen saattaa tuntua turvallisemmalta, mutta siinä piilee myös ansa. Vaikka koirasi seuraisi sinua maailmojen ääriin, ajatustesi uumeniin hän ei kykene seuraamaan.

Jos pelkäät kohdata omana hauraanvahvana itsenäsi, ajatuksissa, teorioissa ja konsepteissa pysytteleminen luo näennäistä suojaa. Tämä suoja kuitenkin myös loitontaa, ellet tietoisesti palaa aina ajatuksistasi koirasi luo.

Jos mennään perimmäisten ääreen, et luultavasti ottanut koiraa siksi, että voisit ajatella, millaista koiran kanssa oleminen on tai puhua siitä muiden kanssa. Otit koiran rakastaaksesi häntä, tunteaksesi hänen sielukkuutensa ja rakkautensa ja ylipäätään elääksesi hänen kanssaan.

Ole siis hereillä. Ole tietoinen siitä, mihin kallisarvoinen ja rajallinen yhteinen aika kuluu.

Ole rohkea.

Ajatuksistakin voi olla apua

Ajatukset eivät ole pelkästään tie poispäin koirasta. Kirkkaimmista ajatuksista on paljon apua. Sen tyyppisiä ajatukset ovat syvän läsnäolon tilassa.

Jos ajatukset keräävät paljon painetta ja tauhkaa ympärilleen, palauta itseäsi läsnäoloon, jotta saat niiden ympärille tilaa uudelleen.

Ajatuksia voi valjastaa myös sen tutkiskeluun, miltä päivittäiset arjen valinnat tuntuvat. Oikeilta? Vähän niin ja näin?

Vai tavoilta, joiden päiväys on ehtinyt mennä umpeen.

Sinun ei tarvitse sännätä muuttamaan mitään. Riittää, että havahdut siihen, jos jokin ei ole kohdallaan. Ja uskallat havahtua siihen uudelleen ja uudelleen, kunnes parempi etenemistapa on rakentunut.

Luota siihen, että olemuksesi on viisas. Se pyrkii taustalla aina tasapainoon ja haluaa oikaista syntyneet vääristymät. Kun et torju sitä minkä kuulet, olet jo matkalla oikeaan suuntaan.

Toinen tapa käyttää ajatuksia on rauhan solmiminen nykyhetken kanssa. Se säästää voimiasi.

Tarvitset niitä tilanteen kanssa elämiseen ja seuraamaan välähdyksenomaisia havaintoja, joissa oikealta tuntuvat valinnat ja omalta tuntuva tie erottuvat muusta kohinasta.

Raskaan sarjan siemeniä

Et voi siirtää kelloa taaksepäin muuttaaksesi mennyttä, etkä eteenpäin nähdäksesi kulman taa.

Pelkkä vastustus ei paranna arjen tai harjoituksen lopputulosta, vaan estää huomaamasta sitä hyvää, jota sisältyy kaikkiin kokemuksiin. Huonoimpiinkin.

Juuri raskaimmissa vaiheissa on iso, koko loppuelämää palveleva kehityksen siemen, jos aika on kypsä kohdata tilanne sellaisena kuin se tulee.

Ota vastaan, mitä ikinä kohdallasi onkaan, kunnes raskaasta tulee osa omaa elämää ja sellaisena arvokkainta mitä kenelläkään meistä on.

Anna elämälle lupa keskeneräisyyteen.

Emme voi muuttaa sormia napauttamalla koiriamme. Itsemme muuttaminenkin kysyy aikaa.

Anna elämälle lupa keskeneräisyyteen ja itsellesi paljon liikkumavaraa. Sinun ei tarvitse tietää, miten elämässä tai käsillä olevassa tilanteessa käy.

Riittää, että yrität parhaasi. Ja Sinähän yrität, koko ajan.

Se riittää.


© Pro Koirakko – Suhdeklinikka 2022